Agenda, Publiek en presentatie, Uitgelicht

Middelheimmuseum beleef je digitaal

ans_brys_20160731_D9O2353
Gepubliceerd: 16 mei 2017 om 10:19   /   door

Een app in een museum zonder muren

In een openluchtmuseum kun je niet werken met zaalteksten of multimediale schermen, daarom kunnen bezoekers het Middelheimmuseum bij Antwerpen ontdekken met een applicatie die ze downloaden op hun eigen smartphone of tablet. Greet Stappers over deze bijzondere app, het startpunt voor veel nieuwe vormen van specifieke publieksinformatie. Het Middelheimmuseum wil zich vanaf 2018 wil profileren als expertisecentrum voor kunst in de publieke ruimte.

Informatie halen en delen

De Middelheim App werkt multifunctioneel, afhankelijk van de aard, leeftijd en situatie van de gebruiker. Je kunt hem zowel in het museum als op een andere locatie raadplegen, als virtuele bezoeker. Gebruikers beslissen zelf hoe ze de app gebruiken. Er is gezorgd voor een goed evenwicht tussen informatie lezen en materiaal bekijken op de app en kijken naar de échte beelden in het museum.

Bezoekers kunnen vrij navigeren tussen 59 kunstwerken en informatie naar keuze raadplegen. Met de gps- functie bepaal je je eigen positie ten opzichte van de kunstwerken. Je kiest, doseert, negeert… Je kunt ook liken en je likes of favoriete beelden delen op sociale media, foto’s maken en delen… De bezoekersinput wordt zo een onderdeel van de app, als men hiervoor toestemming geeft. Dat kan weer andere bezoekers inspireren.

Reacties op de nieuwe app (17/19-jarigen)

‘Een hele nieuwe manier om een museum te bezoeken.’

‘Als ik de app niet had zou ik gewoon naar de beelden kijken, maar er niet langer bij stilstaan. Nu kan ik meer van de kunstwerken genieten.’

‘Ik denk dat ik met de app nog een paar keer langskom. Om nieuwe informatie te ontdekken.’ ‘Het is handiger en milieuvriendelijker dan een boek.’

Veel info voor diverse publieksgroepen

De app biedt veel en richt zich tot een divers publiek: behalve de informatie over de beelden zijn er foto’s en films uit het archief over de aankoop en opbouw van werken en over eventuele restauraties. Kunstenaars nemen het woord (mede dankzij materiaal uit het rijke VRT-archief), er is informatie over behoud en beheer, Vlaamse jeugdauteurs brengen verhalen, bekende Vlamingen spreken over hun lievelingsbeeld, jongeren geven hun multimedia-interpretaties, archiefbeelden tonen ‘oude’ tijdelijke tentoonstellingen, er is informatie over de museum- geschiedenis, er zijn reacties van bezoekers enzovoort. Kinderen worden geboeid door Woorden-Woudverhalen…

Wifi-problemen

Het spreekt voor zich dat er gratis Wifi is in het hele park. Die Free Wifi is in deze beginfase nog een pijnpunt. Oorzaak is het wisselende bereik van de zendmasten, die erg weersgevoelig zijn en voldoende vrij moeten staan tussen het groen. Ook het inloggen op het Free Wifi- adres is vrij complex, waardoor een aantal bezoekers afhaken. Die problemen zullen in de nabije toekomst afnemen: meer en meer bezoekers-met-smartphone maken gebruik van 3G, wat ook steeds goedkoper wordt.

WORK IN PROGRESS

Na de beginfase hebben we nu een eerste idee van het gebruik van de app. Als we dat gebruik vergelijken met de traditionele gratis publieksbegeleiding voor diverse doelgroepen, zijn dit de eerste cijfers: in 2016 boden we 51 gratis rondleidingen aan, goed voor 1311 deelnemers (bezoekers). Tussen mei en december 2016 waren er 1384 app-gebruikers, een combinatie van ‘fysieke’ en virtuele bezoekers.

 

Auteur: Greet Stappaerts, hoofd Publiekswerking van het Middelheimmuseum in Antwerpen.

(Dit is een verkorte versie van het artikel in Museumpeil 47)

De Middelheim App is een initiatief van de dienst Publiekswerking van het Middelheimmuseum. De ontwikkeling is inhoudelijk en methodologisch ondersteund door expertisedeling met het Vlaams-Brusselse werkveld via BAM en FARO en in samenwerking met de dienst Publieksbeleid Musea en Erfgoed/Stad Antwerpen. Het project kreeg de steun van Toerisme Vlaanderen.

Middelheimmuseum

Foto: Middelheimmuseum/Ans Brys