Publiek en presentatie, Uitgelicht

De Proefkolonie: museum over begin verzorgingsstaat

Gepubliceerd: 25 november 2019 om 13:42   /   door

Bijna iedereen kent wel het gevangenismuseum in Veenhuizen. Maar niet iedereen weet dat dat een van de zes Koloniën van Weldadigheid was, die tweehonderd jaar geleden werden opgericht. Het doel was om arme mensen perspectief op een beter bestaan te geven door werk in de landbouw en scholing. De eerste kolonie, werd in Frederiksoord gesticht. Nadien volgden nog zes andere koloniën, waarvan twee in België. Het unieke sociale experiment uit de 19eeeuw wordt gezien als bakermat van de huidige verzorgingsstaat.

In drie zalen wordt een opmerkelijk verhaal verteld. Wat wij nu vanzelfsprekend vinden, goed onderwijs en ziekenzorg is op de keper beschouwd van recente datum.

Het museum is opgezet als een interactieve beleving, waarbij bezoekers terugreizen naar 1818. Hierbij ervaren zij de werkelijke geschiedenis van de eerste vijf kolonistengezinnen die ruim 200 jaar geleden in Drenthe een nieuwe toekomst vonden.

Directeur Peter Sluiter licht toe: “De bezoekers worden allereerst meegenomen naar de achterbuurten van Amsterdam, om vervolgens in de grote filmzaal door te reizen naar de Proefkolonie Frederiksoord. De reis eindigt in de expositieruimte waar jong en oud uitgedaagd worden om het leven in de kolonie zelf te ervaren. Bovendien krijgt men hier ook het antwoord op de vraag wat er terecht kwam van het ambitieuze plan om arme mensen een beter bestaan te geven.”