Museaal ontwerp, Publiek en presentatie, Tentoonstellingen

Monet-experience in Brussel

Gepubliceerd: 25 november 2019 om 16:47   /   door
Reizen en de zoektocht naar licht 

De tentoonstelling neemt ons mee naar de plaatsen die Claude Monet tijdens zijn leven bezocht. Hij ging onder andere schilderen in Rouen, Antibes, Belle-Île-en-Mer, Bordighera in Italië, Oslo en ook Venetië… Monet leefde ook een tijdje in Madrid maar daar heeft hij zijn schildersezel niet gebruikt. Al deze omzwervingen en zijn unieke kijk op het licht vormen de rode draad van de expo. Het licht dat dankzij hem zo vele gedaanten aanneemt, waarvoor de ”Vrouw met parasol” zich afschermt of waarin we de ”Klaprozen” in hun mooiste kleurenpracht ontdekken.

Een ding is duidelijk: Monet is geobsedeerd door licht. In die mate dat hij de kathedraal van Rouen wel veertig keer gaat schilderen, vanuit verschillende perspectieven maar vooral op verschillende momenten van de dag. Hij maakt ook reeksen van schilderijen waarin het Parlement van Londen en het station Saint-Lazare worden weergegeven. Al deze werken worden tijdens de tentoonstelling driedimensionaal voorgesteld zodat de bezoekers zonder enige begrenzing kunnen genieten van hun pure schoonheid…

In mei 1883 koopt Monet het domein Clos Normand de Giverny waarin hij een prachtige en weelderige tuin aanlegt. Hierin vindt de schilder een vernieuwde bron van inspiratie en wordt zijn fascinatie voor het daglicht alleen maar uitbundiger. De weerslag hiervan vinden we terug in zijn verschillende schilderijen van bruggen, waaronder zijn bekende werk ”Bassin aux nymphéas, harmonie verte” met de zogenaamde Japanse brug. Zijn prachtige landgoed wordt ter gelegenheid van de tentoonstelling digitaal gereconstrueerd en voor uw ogen tot leven gebracht. We zien de wind die de bladeren doet opwaaien, de trillende vleugels van de sierlijke libellen tot en met de karpers die rustig rondzwemmen in vijver… met als eindpunt de bekende brug in al haar glorie, waar de bezoekers tijdens de tentoonstelling een selfie kunnen nemen.

Technologie zonder grenzen
 

Dit technologisch hoogstandje kwam tot stand naar aanleiding van een wedstrijd uitgeschreven door de firma Dirty Monitor uit Charleroi, gespecialiseerd in mapping en audiovisuele producties. In samenwerking met de organisator van het evenement Mario Iacampo hebben de experten van Dirty Monitor een selectie gemaakt van 300 meesterwerken van Monet. Ze gebruikten niet minder dan 100.000 afbeeldingen om zijn werk te animeren op de 60 projectoren. De werken worden afgebeeld op muren, maar ook op de grond, soms heel grandioos, soms eerder ingetogen, soms op grote schaal en dan weer in kleiner formaat.

Daarnaast werden verschillende plaatsen uit zijn werken in 3D gecreëerd om er de schilderijen mee te animeren, op maat van de plaatsen waar de tentoonstelling onderdak vindt. In die zin is de Hortagalerij met zijn grote trappen en twee verdiepingen de perfecte gastheer: de mogelijkheden om er te spelen met perspectief en diepte zijn nagenoeg onbeperkt. Bovendien kan het publiek de levende kunstwerken vanuit de hoogte bewonderen. Qua toegankelijkheid is de Hortagalerij ook een voltreffer: het ligt in het hart van de stad, op enkele meters van het Centraal Station.

”Claude Monet, The Immersive Experience” kan je ook virtueel beleven. Zet de speciale bril op en de Franse meester neemt u mee op een 10 minuten durende wandeling in virtual reality (VR). Zo wordt de ervaring nog intenser. In de laatste zaal van de tentoonstelling komt de bezoeker meer te weten over leven en het werk van de schilder.

 

website: expo monet