Collectie

Protest tegen neerhalen standbeeld in Bristol

Gepubliceerd: 15 juni 2021 om 11:16   /   door

Het online boekingssysteem van Bristol is platgelegd door protesten tegen het tentoonstellen van een illegaal neergehaald standbeeld van slavenhandelaar Edward Colston. De tentoonstelling “Colston Statue: What Next?” werd geopend voorafgaand aan de eerste verjaardag van de omverwerping van het standbeeld op 7 juni.

Maar de campagnegroep Save Our Statues, die werd opgericht als reactie op het omverwerpen van Colston, drong er bij zijn 24.000 Twitter-volgers op aan tickets te reserveren en tweette: “Het zou zo gênant voor hen zijn als er niemand zou komen opdagen… boek, dus sla je slag!”

De groep stelt dat hun protest “een oproep voor een eerlijk proces” is en beschreef de tentoonstelling als een “viering van crimineel geweld”. Men eist verder: “Als een kwestie van democratisch principe, moet de eerste stap zijn om het standbeeld te repareren en te herstellen, en als de gemeenteraad een democratisch proces wil leiden, kan dat. In tegenstelling tot wat er een jaar geleden gebeurde, is dit een vreedzame en beschaafde manier om ons democratisch recht om te protesteren uit te oefenen.”

Een woordvoerster van de gemeente zei dat het museum M Shed zijn online boekingssysteem heeft gewijzigd als reactie op het protest. Het beeld wordt in rugligging getoond, naast een reeks plakkaten van het Black Lives Matter-protest dat ertoe leidde dat het met geweld werd neergehaald en in de haven gegooid. Tijdens de tentoonstelling zal een publieksonderzoek plaatsvinden, waarbij de resultaten worden gebruikt om de toekomst van het standbeeld op de lange termijn te bepalen. Er is ook een online-expositie over het standbeeld.

 

Foto: standbeeld Colston (courtesy M Shed, Bristol)

15 juni 2021