Collectie

Aanstormend erfgoedtalent

erfgoedtalent
Gepubliceerd: 30 december 2015 om 17:30   /   door

Het meest interessante en hartverwarmende initiatief van het afgelopen jaar is de site Erfgoedtalent. Hier kunnen musea en jong aanstormend erfgoedtalent elkaar ontmoeten.

 

Musea en erfgoedorganisaties worstelen met het borgen van kennis en duurzame zorg van hun collecties en het zoeken naar manieren om meer beweging te krijgen in het werk en beter in te spelen op de flexibiliserende arbeidsmarkt. Het aantal en de omvang van banen in de museum- en erfgoedsector in Nederland krimpt.

Tegelijkertijd staan er jaarlijks zo’n 700 afgestudeerde enthousiaste starters te popelen om zich in te mogen zetten binnen het werkveld van de museum- en erfgoedsector. Doordat de spaarzame vacatures vaak via een informeel netwerk worden ingevuld, blijft doorstroming beperkt. Voor veranderende taken en aansluiting bij de nieuwe generaties heeft de erfgoedsector juist wel jonge mensen nodig.

Op de site Erfgoedtalent worden stageplaatsen aangeboden voor jonge museumprofessionals. Ben jij niet langer dan twee jaar geleden afgestudeerd aan een kunst- en cultuurstudie (BA of MA), heb je nog geen betaalde werkervaring  in de sector en sta je te popelen om aan de slag te gaan binnen het werkveld van de museum- en erfgoedsector? Dan is het opdoen van werkervaring middels een “kansplaats” mogelijk iets voor jou.

Kansplaatsen worden geboden binnen musea en andere organisaties in de culturele erfgoedsector en hebben als voornaamste doel jonge professionals de kans te geven om werkervaring op te doen en hun netwerk uit te breiden. Gedurende een periode van minimaal een half jaar, minimaal 3 dagen per week, wordt er bij voorkeur gewerkt aan een specifiek project en/of vraagstelling. Gedurende de eerste 3 maanden van je inzet ben je tegen een vergoeding werkzaam als stagiair op het bedrijf van de opdrachtgever. In de tweede periode van 3 maanden wordt de stage omgezet naar een detachering en ontvang je een marktconform salaris. Daarnaast doorloop je een intensief ontwikkeltraject dat op maat is samengesteld.

Erfgoedmentor

agnes-vugtsVolgens Agnes Vugts een van de initiatiefnemers loopt het project als een trein. Zowel voor musea als voor jong erfgoedtalent is het een uitstekende wijze om kennis te maken. Inmiddels zijn er al meer dan twintig talenten geplaatst en zijn de deelnemende organisaties zeer tevreden over de inzet en kwaliteit. De kracht van erfgoedtalent is dat het jong talent een eerlijke en betaalde kans biedt en musea een helder kader om jong talent te testen. Daarnaast worden de erfgoedtalenten uitstekend getraind en begeleid.

Agnes Vugts zou graag in contact komen met ervaren museumprofessionals om het succes van het project nog beter te verankeren. Mensen uit het erfgoed- en museumveld die minimaal vijf jaar professioneel werkzaam zijn in de sector kunnen zich aanmelden voor het mentorschap. Je hoeft als mentor niet te werken in de instellingen waar de kansplaats wordt geboden. De mentor kan ook werken bij steuninstellingen, bedrijven, de overheid of universiteiten en andere opleidingen. Het mentorschap is een vrijwillige investering in jong talent en kan betrekking hebben op de volledige breedte van het vak. Als mentor biedt je tijd, een luisterend oor en zet je je kennis en netwerk indien nodig in om het aanstormend talent in de sector te ondersteunen.

 

Nederland

Het project Erfgoedtalent is een initiatief van het Landelijk Contact van Museumconsulenten (LCM) en  Erfgoedtalent, maar ook musea en mentoren kunnen zich aanmelden via de site: www.erfgoedtalent.nl

 

Vlaanderen

In Vlaanderen brengt FARO, het steunpunt voor het cultureel erfgoed in Vlaanderen musea en erfgoedtalent samen. Zie:

http://www.faronet.be/vacatures/stageplaatsen-en-thesisonderwerpen-cultureel-erfgoedsector