Downloaden en nabestellen van nummers 49 t/m heden

Museumpeil 49 lente 2018 Immaterieel erfgoed en musea (2018)

Museumpeil 49 gaat over immaterieel erfgoed en musea, met twintig praktijkverhalen en tips van erfgoeddragers en musea. Over identiteit en samenwerken in een superdiverse wereld.

Download 2018-1


Museumpeil 50 zomer 2018 Vrijwilligers (2018)

Museumpeil 50 gaat over vrijwilligers en hoe ze veranderen. Wat is vrijwilligersbeleid 2.0? Met veel praktijkvoorbeelden en interviews over: Jonge vrijwilligers, waar haal je ze? – Overbelaste vrijwilligerscoördinatoren – Vrijwilligers aan het stuur – Werken met kwetsbare vrijwilligers.

Download 2018-2


Museumpeil 51 winter 2018 Musea in transitie (2018)

Museumpeil 51 gaat over musea in transitie. Over de grote uitdagingen voor musea, met veel praktijkvoorbeelden en interviews. Analyses van tien musea die recent ingrijpend zijn vernieuwd. Maar ook over succesvolle avondopenstellingen, de schaduwzijde van professionalisering en over de kunst van het observeren.

Download 2018-3


Museumpeil 52 lente 2019 Musea en hun verrassende partnerships (2019)

Museumpeil 52 gaat over musea en hun verrassende partnerships. Over nieuwe initiatieven, maar vooral over de impact van maatschappelijke museumprojecten. Boordevol interviews, analyses en praktijkvoorbeelden. Over duurzaam samenwerken met de politie, zorginstellingen, gedetineerden en theatermakers. Musea gaan steeds vaker meerjarige samenwerking aan met bedrijven, het onderwijs en een brede waaier aan groepen uit de samenleving.

U kunt het losse nummer bestellen.


Museumpeil 53/54 winter 2019 Archieven en musea (2019)

Museumpeil 53/54 (winter 2019) gaat over archieven en musea en wat ze voor elkaar kunnen betekenen. In dit  nummer kijken Museumpeil en Archievenblad samen over elkaars muurtje: wat kunnen musea van archieven leren, en omgekeerd? Zoals u dat van ons gewend, krijgt u beschouwende stukken en vooral ook voorbeelden uit de praktijk. Het mag duidelijk zijn: musea en archieven werken op veel plaatsen hoe langer hoe meer samen. Stof voor gesprek, voer voor discussie. En zoals gewoonlijk vindt u in dit nummer ook prikkelende columns en stevige gesprekken…

U kunt het losse nummer bestellen.


Museumpeil 55 voorjaar 2020 Over nieuwe en vernieuwde musea (2020)

Museumpeil 55 (voorjaar 2020) gaat over nieuwe en vernieuwde musea. Opvallend veel musea ondergingen een ware metamorfose. Hoe was dat, die make-over. Een nummer boordevol praktijkvoorbeelden en tips. Over musea in Frederiksoord, Gent, Zaanstad, Brussel en nog veel meer. Stof voor gesprek, voer voor discussie. En zoals gewoonlijk vindt u in dit nummer ook prikkelende columns en stevige gesprekken.

U kunt het losse nummer bestellen.


Museumpeil 56 winter 2020 Over musea en gevaar (2020)

In Museumpeil 56 zoeken we het gevaar op, onder het motto: een gewaarschuwd museum is er twee waard. We bekijken risico’s die collecties kunnen bedreigen en gaan na wat je ertegen kunt doen. Wat je in dit nummer van Museumpeil leest, is uit het museumleven gegrepen, zoals je dat van dit vaktijdschrift verwacht. Van die eerlijkheid en openheid kunnen we met z’n allen alleen maar leren. Ook dat behoort tot de missie van dit blad. (Uiteraard komt COVID-19 in dit nummer op een aantal bladzijden ter sprake, onder meer in het gesprek met Mirjam Moll, directeur van de Museumvereniging, maar we maakten er niet het hoofdthema van. Daar is de toekomst nog te onzeker voor.)

U kunt het losse nummer bestellen.


Museumpeil 57 voorjaar 2021 Iedereen welkom? (2021)

Musea willen open en inclusief zijn, in hoeverre lukt dat? In de nieuwe editie van Museumpeil veel aandacht voor specifieke doelgroepen en hun wensen. Wat moet je doen wil een visueel gehandicapte bezoeker zich welkom voelen? Of slechthorenden, of mensen met een minimale beurs, of ouderen, of LHBT’ers. Een nummer boordevol verhalen en tips uit de praktijk in Brugge, Antwerpen, Rotterdam en Tiel.

U kunt het losse nummer bestellen.


Museumpeil 58 najaar 2021 Musea en de digitale transformatie (2021)

Museumpeil 58 gaat over Musea en de digitale transformatie. Veel musea hebben de gedwongen sluitingen door corona aangegrepen om vol in te zetten op digitalisering. Niet alleen de collecties, maar ook het publieksaanbod en de bedrijfsvoering. Een nummer boordevol tips van musea in Nederland en Vlaanderen over digitale collecties, digitale verdienmodellen en ook aandacht voor de groeiende digitale kloof in de samenleving.

U kunt het losse nummer bestellen.


Museumpeil 59 voorjaar 2022 Over duurzaamheid (2022)

In het nieuwe extra dikke nummer van Museumpeil verrassende interviews met oud-directeur van FARO Marc Jacobs, met de nieuwe directeur van de Museumvereniging Vera Carasso en verder veel praktijkverhalen. Het thema is duurzaamheid in al haar facetten, van digitale voetafdruk tot duurzame expo’s.

U kunt het losse nummer bestellen.


Museumpeil 60 najaar 2022 Van Peuters tot Jongvolwassenen, hoe pak je dat aan? (2022)

Het nieuwe dubbeldikke nummer van Museumpeil (60, najaar 2022) is uit. Het thema is: Van Peuters tot Jongvolwassenen, hoe pak je dat aan? Museummedewerkers uit Nederland en Vlaanderen vertellen over hun ervaringen, wat werkt en wat werkt niet. Een nummer boordevol tips en inspiratie.

U kunt het losse nummer bestellen.