Publiek en presentatie, Tentoonstellingen

Nieuw belevingsmuseum: De Proefkolonie

Gepubliceerd: 18 juli 2019 om 17:24   /   door
Drenthe heeft er een museum bij: De Proefkolonie in Frederiksoord, over de oorsprong van onze verzorgingsstaat. In dit belevingscentrum kom je van alles te weten over de geschiedenis van de Koloniën van Weldadigheid (genomineerd voor de werelderfgoedlijst 2019) en hun invloed op onze hedendaagse samenleving.
Drie zalen omvat het 1,8 miljoen euro kostende museum. Ze zijn ondergebracht in het  Huis van Weldadigheid waarin ook een toeristisch informatiepunt, de plaatselijke historische vereniging en een grand café een onderkomen hebben. Museumdirecteur Peter Sluiter, tevens baas van het Gevangenismuseum in Veenhuizen, hoopt dit jaar 40.000 bezoekers te ontvangen. Over vier jaar moeten dat er 80.000 per jaar zijn.

Heijmerink Wagemakers kreeg najaar 2018 van Stichting Koloniecentrum Frederiksoord de uitdagende design & build-opdracht om in co-creatie met Studio Pronk, Shosho, IJsfontein, Rapenburg Plaza en het team van het Huis van Weldadigheid de experience te gaan ontwikkelen en realiseren. De klus is inmiddels in sneltreinvaart geklaard, het publiek is sinds 1 mei welkom. De officiële, feestelijke opening staat gepland in september.

De Koloniën van Weldadigheid werden 200 jaar geleden gesticht ter bestrijding van armoede.
Via landontginning en continue verbeteringen in de landbouwmethodieken kregen armen uitzicht op een beter leven. De Koloniën waren vooruitstrevend in hun sociale maatregelen en helemaal zelfvoorzienend, wat uitzonderlijk was. Ze laten het geloof in de maakbaarheid van de mens en de samenleving zien.
In het ontwerp van Pronk vormt de multimedia experience ‘De Proefkolonie; een experiment van weldadigheid’ de publiekstrekker, gevolgd door de interactieve postshow ‘Weldoen toen, Weldoen nu’. Bezoekers ervaren wat weldadigheid is, waarom het nodig was en waarom het nog steeds relevant is.
Museum De Proefkolonie is gevestigd in het Huis van Weldadigheid in Frederiksoord. Bekijk hier de trailer.

OPDRACHTGEVER: Stichting Koloniecentrum Frederiksoord | RUIMTELIJK ONTWERP: Pronk | INTERACTIVES + GAMES: IJsfontein | VIDEO + ANIMATIE: Shosho | VERLICHTING + AV HARDWARE: Rapenburg Plaza | TENTOONSTELLINGSBOUW: Hypsos | PROJECTMANAGEMENT, ENGINEERING EN REALISATIE: Heijmerink Wagemakers | FOTOGRAFIE: Mike Bink
foto: Mike Bink