Bedrijfsvoering, Publiek en presentatie

Brandstichting in Museum Staal

Staal museum
Gepubliceerd: 1 december 2017 om 15:18   /   door

OPENING UITGESTELD

Vrijdagochtend 1 december vroeg werd ontdekt dat er brand was gesticht in museum STAAL in Almen. In het gloednieuwe pand werd een ruit ingeslagen waarna brandbaar materiaal naar binnen is gegooid. Dit heeft gezorgd voor een enorme rookontwikkeling. De officiële opening die op zaterdag 2 december plaats zou vinden is uitgesteld.

Het is een enorme klap voor Pien Pon, de initiatiefneemster van museum STAAL. Met hart en ziel heeft zij de afgelopen tijd gewerkt aan het museum waarmee zij Almen een boost wil geven. Het interieur van het museum is bedekt met een laag roet. Een professionele schoonmaakploeg zal alles schoonmaken en delen van het interieur moeten worden vervangen.

De recherche heeft de sporen onderzocht en doet er alles aan om de dader te vinden. De nieuwe openingsdatum is op dit moment nog niet bekend, maar het zal zeker volgend jaar worden. Ook de openingsweekenden die in december gepland waren gaan niet door.

Tegen Omroep Gelderland vertelde woordvoerder Ester van den Berg dat de klap hard was aangekomen: ‘We hebben de afgelopen tijd zo hard gewerkt om alles af te krijgen. De laatste dingen zijn de afgelopen week nog in het museum gezet. En dan gebeurt dit zo vlak voor de opening.’ Ook initiatiefneemster en directeur Pien Pon is, totaal van slag: ‘Ik ben de hele ochtend al aan het huilen’, vult aan. ‘Ik heb geen idee wie het gedaan zou kunnen hebben. Het museum is van Almen. Zo voelde het ook bij iedereen. Toen ik er daarnet rondliep kreeg ik van allemaal mensen knuffels of een schouderklopje.’ Volgens Omroep Gelderland zal het museum dit jaar niet meer opengaan.

Museum Staal (een samenvoeging van Staring en Almen) is een initiatief van Pien Pon. Het museum is een eerbetoon aan de Achterhoekse dichter en landbouwdeskundige Antoni Christiaan Winand Staring, die in de 18e eeuw trouwde in Almen.

 

Museum Staal

Omroep Gelderland met foto van de schade