Praktijkvoorbeeld, Publiek en presentatie, Uitgelicht

De online verhalen van het Mauritshuis

Gepubliceerd: 17 juni 2022 om 15:03   /   door

Wat hebben educatiemedewerkers van Dierentuin Blijdorp, een bioloog en een conservator van het Mauritshuis met elkaar gemeen? Ze werkten allemaal mee aan het online verhaal Een museum vol dieren dat te lezen is op de website van het Mauritshuis. De lancering van deze website was in het najaar van 2021 en de online verhalen staan centraal. Mede verteld door deskundigen van buiten het museum. Waarom geven juist zij hun blik op de collectie?

Tekst: Mirjam Verloop

Bioloog Auke-Florian Hiemstra geeft in een korte introductiefilm op Instagram het antwoord: ‘Als je goed kijkt, dan is er ontzettend veel natuur te ontdekken op de schilderijen van het Mauritshuis.’ Dat geldt net zo voor de vrouwen op de schilderijen of mode. Experts van buiten het museum hebben kennis over het onderwerp dat is afgebeeld. Andere kennis, of anders gezegd, een ander perspectief dan de medewerkers van het museum zelf. De kenners krijgen de ruimte om in de online verhalen vrij te spreken. Hun blik maakt de collectie en verhalen van het Mauritshuis toegankelijk voor een breder publiek.

Vast team

Op de vorige website introduceerde het Mauritshuis grote – tot in het kleinste detail te bekijken – afbeeldingen. Die functionaliteit is er op de nieuwe website ook, bezoekers kunnen zelfs verder inzoomen. En het museum gaat nu nog een stap verder door veel verhalen over de collectie te ontsluiten. Met de medewerking van experts wil het museum de collectie relevant maken. Dat het museum dit van groot belang vindt, bewijst ook het toegewijde team. Dit team van medewerkers van de afdelingen educatie, collectie en online komt één keer per week bij elkaar. Ze werken samen aan de verhalen en verzamelen ideeën voor nieuwe verhalen. De verhalen zijn altijd rondom een thema of actuele tentoonstelling. Na het overleg gaat ieder teamlid zijn eigen weg. De een zoekt contact met mensen met passende expertise, de ander duikt de studio in voor het opnemen van audiofragmenten.

De verhalen zijn rijk, ook in de manier waarop een bezoeker de informatie aangereikt krijgt. Er zijn audiofragmenten, teksten, veel beeldmateriaal en quizzen. Het Mauritshuis monitort het gedrag van de online bezoekers. Zo krijgt het museum een beeld van hoeveel mensen een video tot het eind zien of hoeveel mensen een compleet verhaal bekijken. Dat geeft inzichten die toepasbaar zijn op komende verhalen.

Nieuwe doelgroep

Het museum promoot de verhalen zelf via de homepagina van de website en eigen sociale media. Daarnaast helpen de experts met het verspreiden van de verhalen, ze delen hun verhaal met eigen volgers. De verschillende perspectieven zullen ook een meer divers publiek aanspreken. Zo komt mogelijk een nieuwe doelgroep in aanraking met de collectie en verhalen van het Mauritshuis.

Een doelgroep die naar het museum komt, of juist het Mauritshuis alleen online bezoekt. Het Mauritshuis biedt met de online verhalen in ieder geval genoeg om te ontdekken voor al die bezoekers.

Met dank aan Sandra Verdel, Project Manager Digital Engagement bij het Mauritshuis.

Bekijk de website van het Mauritshuis >