Bedrijfsvoering

Directeur Sjarel Ex vertrekt bij Museum Boijmans Van Beuningen

Gepubliceerd: 25 mei 2022 om 10:26   /   door

Dit najaar vertrekt directeur Sjarel Ex bij het Rotterdamse museum. Het museum is dicht wegens renovatie, tegelijk is de Boijmans collectie in het depot toegankelijker dan ooit.

Met het succesvolle nieuwe Depot Boijmans Van Beuningen als kroon op het werk gaat Sjarel Ex na 18 jaar de bakens verzetten. De Raad van Toezicht van Museum Boijmans Van Beuningen stemde in met zijn verzoek om zijn lopende contract met het Rotterdamse museum te ontbinden. Ex is vanaf 2004 artistiek en zakelijk eindverantwoordelijk voor het museum, waarvan de laatste drie jaar in gedeeld leiderschap met co-bestuurder en mededirecteur Ina Klaassen. Hij zet zijn carrière voort als zelfstandig onderzoeker en tentoonstellingsmaker.

Sjarel Ex, directeur Museum Boijmans Van Beuningen: “Rotterdam is een geweldige gemeenschap vol aardige mensen en fantastische kunstenaars, en de stad wil altijd vooruit. Ik laat het museum en depot met een gerust hart achter. De verdere ontwikkeling en continuïteit is gewaarborgd in de functies van mijn mededirecteur Ina Klaassen en het management team, de verbetering van het gebouw is in handen van de gemeente Rotterdam, eigenaar en bouwheer, die zich engageerde voor de bouwsom. Ik wens de hele staf, die altijd met veel vakkennis en liefde klaar staat voor het publiek en voor de kunst, een geweldig vervolg toe.”

Ina Klaassen, directeur Museum Boijmans Van Beuningen: “De afgelopen achttien jaar heeft Sjarel het museum dichterbij de kunstenaar gebracht en de kunst dichter bij het publiek. Hij is op de eerste plaats een visionair met lef. Zijn eigenzinnige blik en bevlogen aanpak hebben de groei die het museum in die periode heeft doorgemaakt aangewakkerd en voortgestuwd, met het depot als kroon op zijn werk. Hiervoor zijn we hem allemaal dank verschuldigd.”

Kunsthistoricus Sjarel Ex was in zijn periode bij Museum Boijmans Van Beuningen betrokken bij ruim vierhonderd exposities, waarvan tientallen door hem zelf samengesteld. Hij verwierf met zijn team meer dan tienduizend aanwinsten (aankopen, bruiklenen en schenkingen) gespreid over de gehele verzameling van het museum. In zijn tijd verschenen talrijke museumcatalogi en andere publicaties. Bovenop de gemeentelijke subsidie genereerde het museum onder zijn leiding ruim tweehonderdvijfenveertig miljoen euro extra (voor aankopen, restauraties, publicaties, educatie, exposities, de herinrichting van het museum en de bouw van het depot). Het museum trok in binnen en buitenland veel bezoekers, met onder meer 650.000 bezoekers voor een expositie over de Toren van Babel in Japan.

25 mei 2022

Foto: Sjarel Ex, courtesy Museum Boymans.