Collectie, Geen categorie, Uitgelicht

Echt Rotterdams Erfgoed viert mijlpaal

Gepubliceerd: 28 november 2022 om 15:36   /   door

Rotterdam, 28 november 2022 – Museum Rotterdam heeft een mijlpaal: Echt Rotterdams Erfgoed telt honderd ERE-leden. Op vrijdagmiddag 25 november ontving Mama Taxi het ERE-certificaat nummer 100 uit handen van Nicole van Dijk, initiator en ontwikkelaar Echt Rotterdams Erfgoed. Het moment werd gevierd in het depot van Museum Rotterdam, waar meteen alle aanwezige ERE-leden in het zonnetje werden gezet. Zij ontvingen een jubileummagazine én mochten mee het depot in om het aan hen gelinkte historische object te ‘ontmoeten’.

Echt Rotterdams Erfgoed zijn verhalen en initiatieven, mensen en gemeenschappen die zich inzetten voor anderen en die de stad bewaard als het hedendaags erfgoed van Rotterdam. De waarde ervan is groot. “Want verhalen geven betekenis, ze verbinden en inspireren om in actie te komen”, vertelt Nicole in haar openingsspeech. “Zonder verhalen is er een gemis van saamhorigheid en van een gemeenschap.” Hoe mooi is het dat er moderne verhalen zijn die Museum Rotterdam ook als erfgoed herkent en erkent: Echt Rotterdams Erfgoed.

Mama Taxi nummer 100

Het depot van Museum Rotterdam is dan ook de ideale plek voor een ERE-feest vanwege het honderdste collectiestuk. In het depot komt de geschiedenis van de stad tot leven. Veel historische voorwerpen zoals beelden, kostuums, gedeelten van gebouwen, speelgoed, meubels en schilderijen liggen er opgeslagen. Zizi Fernandes van Mama-Taxi vond het een eer dat zij hier het honderdste ERE-certificaat mocht ontvangen. “We treden als chauffeurs niet zo op de voorgrond. Dan is dit heel mooi”, vertelt ze trots. Haar high-class chauffeursbedrijf leidt vrouwen ‘met bagage’ op tot taxi-chauffeuse, zodat ze financieel onafhankelijk worden.


Oog in oog met ‘voorgangers’

Naast Mama Taxi waren er veel andere Echt Rotterdams Erfgoed-leden aanwezig. Hen wachtte naar aanleiding van het jubileum een aangename verrassing. Tijdens een rondleiding door het immense depot, waar onder andere ook het Maritiem Museum en het Wereldmuseum hun museale spullen opslaan, kwamen zij oog in oog te staan met een historisch object dat hun ontwikkeling of beweging vertegenwoordigde. Zo werd een twee meterlang afzinkstuk van een sluis uit de Middeleeuwen om het waterpeil in de Rotte te regelen ‘gematcht’ met De Slimme Regenton (nr. 0032). En Marja van Katendrecht (nr. 0069) werd gelinkt met een symbolisch schilderij van de Kralingse schilder Adriaen Van de Werff (1659 – 1722).


Verbinding tussen oud en nieuw

“Ik wil hier opgesloten worden”, grapte een van de aanwezigen die zich als een kind in een snoepwinkel voelde in het depot. Ze kan nog even nagenieten. In het jubileummagazine dat aan iedereen werd overhandigd, staan de verhalen van alle ERE-leden met de daaraan gelinkte historische objecten. Het was een onvergetelijke middag vol verhalen én verbinding tussen oud en nieuw.