Publiek en presentatie, Uitgelicht

Een ervaren rot van tweeëntwintig

Gepubliceerd: 28 november 2022 om 15:55   /   door

(Rubriek : Jong Talent) Net tweeëntwintig geworden en toch is Rozelinde Stuvel al een ervaren rot in de museumwereld. Ze werkt al zeven jaar bij Museum BroekerVeiling, een museum over de geschiedenis van tuinders in Noord-Holland. Het museum heeft net extra geld gekregen van de gemeente Dijk en Waard om te vernieuwen. Een fantastische uitdaging voor jong talent.

Ze is net een paar dagen terug van vakantie als we elkaar spreken. Waar was je met vakantie?

Ik was drie weken in Zuid-Korea, lekker in mijn eentje backpacken. Maar nu weer lekker aan de slag in het museum.

Wanneer ben je begonnen in het museum?

Zeven jaar geleden. Mijn vader hoorde dat ze bij het museum weekendkrachten zochten. Ik heb toen als vijftienjarige een sollicitatiebrief geschreven en ben die met trillende handjes persoonlijk aan de directeur gaan overhandigen. Ik mocht beginnen als weekendkracht achter de balie. Ik zat toen nog op de havo en wilde eigenlijk geschiedenisleraar worden, maar ik vond werken in het museum zo boeiend dat ik naar de Reinwardt, de museumopleiding in Amsterdam, ben gegaan. Vorige jaar september ben ik afgestudeerd.

Waar heb je je scriptie over geschreven?

Ze aarzelt en kijkt me verwilderd aan, ze kan het zich even niet herinneren. Al snel blijkt waarom: In eerste instantie wilde ik naar Suriname om daar onderzoek te doen, maar door corona ging dat niet door. Toen wilde ik mijn scriptie schrijven over hoe toeristen onze eetcultuur ervaren. Maar door de tweede golf corona bleven de toeristen weg en viel er dus niet veel te onderzoeken. Ik heb uiteindelijk een scriptie geschreven over hoe streekproducten in de regio Alkmaar beter in de markt kunnen worden gezet. Ik heb nu een museum minor, afstudeerrichting media en publiek.

Ben je naast je studie in het museum blijven werken?

Ja, dat was erg prettig, die combinatie van theorie en praktijk. Eerst alleen nog in de weekenden en sinds vorig jaar voltijds. Eerst als receptionist, later als veilingmeester, assistent-conservator en educator. Maar ik wil me nu vooral gaan richten op educatie, want daar ligt mijn hart. Ons educatief materiaal was wat verouderd, dus we hebben een basisschool uitgenodigd om op bezoek te komen en alles te beoordelen. Het leuke was dat ze ook met suggesties kwamen. Ze wilden graag een lab met proefjes. We zijn die nu aan het maken. Binnenkort gaan we testen en in het voorjaar gaat ons Proeflab open. Je kunt er proefjes doen en natuurlijk ook van alles proeven. We gaan daarna ook een reizend Proeflab maken.

Je hoort afgestudeerden regelmatig klagen dat het moeilijk is om een baan te vinden binnen de museumwereld. Klopt dat?

Ja en nee. Tijdens je studie heb je twee stageperiodes van een half jaar. Veel musea vinden dat te weinig ervaring, ze kijken ook naar wat je als bijvoorbeeld als vrijwilliger hebt gedaan. Drie van mijn medestudenten konden geen baan vinden en toen heb ik ze gevraagd om me te helpen, om bij ons als vrijwilliger aan de slag te gaan. Inmiddels werkt er al een bij ons in vaste dienst.

Ten slotte, hoe ziet je toekomst eruit?

Hier in het museum. We hebben net een mooie subsidie van de gemeente gehad. We staan al jaren in de toptien van de leukste musea, nu willen we ook het groenste en meest duurzame museum van Nederland worden. We hebben al een paar jaar zonnepanelen op dak en we gaan nu onze rondvaartboten elektrificeren. Een dure grap, maar belangrijk. We varen door een van de oudste cultuurlandschappen van Nederland, het Rijk der Duizend Eilanden. Daar moeten we zuinig op zijn. Maar we willen ook graag de link leggen met de toekomst. In het museum kun je zien hoe hier al honderden jaren wordt getuinierd. Hoe kunnen we leren van het verleden? We willen niet alleen het leukste, maar ook het lekkerste en leerzaamste museum worden. Een museum waar niet alleen de inwoners van Dijk en Waard, maar heel Nederland trots op kan zijn.

https://broekerveiling.nl

https://onh.nl/verhaal/het-rijk-van-de-duizend-eilanden

Interview: Franklin van der Pols

Museumpeil 60 (najaar 2022)