Tentoonstellingen

Expo over grootste epidemie ooit

Gepubliceerd: 17 maart 2021 om 17:15   /   door

Vier eeuwen lang was Europa in de greep van de pest. De Zwarte Dood, zoals de ziekte soms ook wordt genoemd, maakte tientallen miljoenen slachtoffers. Museum Het Valkhof in Nijmegen laat in expositie ‘De Pest’zien hoe een van de meest verwoestende infectieziekten die ooit de wereld teisterden zijn sporen heeft nagelaten in kunst en samenleving. Met meer dan 200 werken van kunstenaars en schrijvers verbindt het museum de geschiedenis van de pest met de actualiteit. De expo is na heropening te zien tot 1 juni.

Voor basis- en voortgezet onderwijs is er een speciaal educatief programma over de pest: De pest aan corona hebben. Voor meer info klik hier.

 

Toelichting bij foto:

In 1855 breekt de Derde Pandemie uit in Zuidwest- China. Tot aan 1959 veroorzaakt de pest nog zo’n 12 miljoen slachtoffers over de hele wereld. Hoewel Europa dit keer gespaard blijft, zit de schrik er goed in. Vele artsen worden naar Azië gestuurd om de pest met nieuwe medische kennis te lijf te gaan. Deze pandemie is de eerste die fotografisch in beeld is gebracht. Iets dat een onmiskenbare invloed heeft gehad op de manier waarop epidemieën zich in ons visuele geheugen hebben gegrift.

Foto: Dokters met beschermingsmaskers tijdens de pestepidemie in Manchuria, China, 1911. © Institut Pasteur/Archives Henri Mollaret.