Bedrijfsvoering

Expositie ‘Rock Paper Scissors’

Gepubliceerd: 17 juli 2018 om 13:48   /   door

Zondag 8 juli jl. was een heel bijzondere dag voor de Nederlands-Armeense beeldend kunstenaar Karen Sargsyan (Yerevan, 1973). In aanwezigheid van een groot aantal genodigden en tientallen journalisten werd zijn grote solotentoonstelling ‘Rock Paper Scissors’ in de Citadel van het Tower of David Museum officieel geopend.

Drie maanden lang werkte hij dag en nacht in een atelier in Jeruzalem aan negen grote sculpturen. Deed hij dat voorheen met papier als materiaal, nu zijn de beelden gemaakt van flinterdun aluminium. In maart vloog hij naar Jeruzalem met 100 kilo aluminium en 2500 kleine mesjes in zijn bagage.
Nu schitteren zijn negen manshoge figuren (sommigen zijn zelfs meer dan 2 meter) in de zon binnen de 2000 jaar oude muren van de Citadel van het Tower of David Museum.
Het is zijn eerste grote expositie in de openlucht; de aluminium sculpturen zijn even verfijnd als die van papier, maar veel minder kwetsbaar. Daardoor zijn ze geschikt voor deze buitenexpositie.

 

Historische figuren
De tentoonstelling ‘Rock Paper Scissors’ is gebaseerd op de verhalen, legenden, mythen engeschiedenis van de Heilige Stad. Karen Sargsyan heeft de verschillende helden uit het roemruchte verleden van Jeruzalem op een eigentijdse wijze uitgebeeld. Zo staan de Koningen David, Salomon, Herodes, Cyrus de Grote, de Koningin van Sheba en Sultan Suleiman in de archeologische tuinen, maar ook Joodse kunstenaars als Anna Ticho en Eliezer Ben Yehuda uit de 19e en 20e eeuw maken deel uit van de expositie van Sargsyan.

page1image3819680page1image3703920

Cyrus de Grote, door Karen Sargsyan (foto: Ricky Rachman)
page2image3837824

Koning David door Karen Sargsyan (foto: Rickie Rachman)

Publieksprogramma
Tot begin oktober is er een speciaal publieksprogramma met activiteiten en seminars voor kinderen, families en volwassenen. In de zomermaanden zijn workshops voor kinderen en Karen Sargsyan houdt ook gallery-talks en geeft seminars.

Fondsen
De expositie is mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het Tower of David Museum in Jeruzalem en een crowdfundingcampagne via de Stichting Voordekunst.

Expositie ‘Rock Paper Scissors’, Karen Sargsyan
Tower of David Museum
Jeruzalem – Israël
8 juli- 7 oktober 2018