Museumpeil

Interview met Gerard Daalhuisen, voorzitter bestuur Museumpeil

daalhuisen
Gepubliceerd: 30 december 2015 om 17:46   /   door

Waarom bent u voorzitter geworden?

Twee redacteuren hebben het initiatief genomen om het blad Museumpeil te verzelfstandigen. Zij geloven in de meerwaarde van kennisdelen, juist nu. Ze hebben mij gevraagd om mijn achtergrond als uitgever en marketingcommunicatieman bij de Volkskrant, NRC Media en ANWB Publieksbladen. En men wist dat ik het leuk vind om clubs met idealen te helpen die zo professioneel mogelijk vorm te geven. Ik deed dat eerder bij Stichting Schrijven en  CJP.

 

Is een papieren vakblad niet uit de tijd?

Nee, maar ik geloof in en/en, zowel print als digitaal. Iedere lezer moet zijn eigen kanaal kunnen kiezen. Naast het gedrukte vakblad Museumpeil is er sinds oktober een website en een nieuwsbrief en straks een digitale versie van het vakblad en bijeenkomsten. Maar deze media zijn slechts dragers om zo goed mogelijk gebruik te kunnen maken van elkaars expertise, om ervaringen uit te wisselen.

 

Wat wil je met Museumpeil bereiken?

Door de bezuinigingen hebben veel musea het moeilijk. Recente cijfers laten zien dat het goed gaat met een klein aantal grote musea, maar niet zo goed met de vele middelgrote en kleine musea. Deels gedwongen door de bezuinigingen investeren musea minder in kennisuitwisseling, ze doen minder samen.

Ik geloof erg in het uitwisselen van ervaring, niet alleen binnen een museum of erfgoedinstelling, maar ook tussen musea. Juist in economisch moeizame tijden is het van belang in kennis te blijven investeren. De meest eenvoudige maar ook effectieve manier is kennis delen. Juist de kleinere musea hebben namelijk een platte organisatiestructuur met een losse en zelfstandige werksfeer, waar veel eigen initiatief en inzet gevraagd wordt. Hierbij past een vakblad voor museummedewerkers, dat een onmisbare aanvulling levert op het uiteenlopende kennisniveau.

Bij bezoeken aan musea valt me elke keer weer op hoeveel medewerkers, zowel betaald en onbetaald, zich met hart en ziel voor hun museum inzetten. Wees zuinig op al je medewerkers! Investeer in ze, toon dat je ze waardeert door ze de ruimte te geven om nieuwe kennis op te doen en te delen.

Doe dit vooral ook bij je vrijwillige medewerkers. Ik ben altijd weer verbaasd hoeveel vrijwillige medewerkers weten en hoe nieuwsgierig ze zijn. Wij vinden dat het dat blad er moet zijn voor alle 40.000 museummedewerkers, betaald en onbetaald, in Vlaanderen en Nederland.