Presentatietechniek

Kijkend denken in IJsselstein

Video
Gepubliceerd: 12 april 2016 om 15:36   /   door

Ontdek de kunstkijk-methode van IJsselstein

Een museumbezoeker kijkt gemiddeld slechts 9 seconden naar een kunstwerk. Dat wil Museum IJsselstein (MIJ) graag veranderen. Dit museum introduceert de kijk- en denkmethode ‘Kijkend denken bij MIJ’ en nodigt de bezoeker uit langer stil te staan bij wat je in het museum waarneemt. Wat betekenen de kunstwerken voor jou? Twee vragen aan Amy Stenvert, medewerker communicatie.

Wat is kijkend denken?

‘Kijkend denken bij MIJ’ is een methode waarmee je intensiever naar kunst leert kijken. We willen nieuwsgierigheid, inzicht en creativiteit prikkelen. Tijd vervult een sleutelrol, want langer kijken resulteert in écht zien. De kunstwerken in de tentoonstelling kun je onderzoeken met behulp van een aantal simpele vragen: wat zie ik?, wat denk ik? en wat vraag ik mij af? Het zijn open vragen die veel stof tot nadenken geven.

We dagen de bezoeker uit op onderzoek te gaan in de tentoonstelling ‘Aanstormend talent bij MIJ’ en daardoor meer over de kunstwerken te leren. Stel je voor dat je in een van de kunstwerken kunt kruipen. Wat zou je zien, voelen, horen, proeven of ruiken? Welke geluiden hoor je bijvoorbeeld als je kijkt naar de beeldjes van gips en klei van Ruben Jager? Waar kijken de mandrillen van Jaap Kamsma eigenlijk precies naar? De bezoeker krijgt in het museum post-its en een potlood. Beantwoord de vragen en plak de ideeën op naast de kunstwerken. Duik in het kunstwerk en kijk eens wat langer. Lees de commentaren van anderen en kijk nog eens.

Wat doen jullie met de resultaten?

De tentoonstelling ‘Aanstormend talent bij MIJ. Het beste uit 2015 van Galerie Pouloeuff’ is nog te zien t/m 29 mei. Hierna zullen de antwoorden op de gestelde vragen uit ‘Kijkend denken bij MIJ’  in een beeldverslag op de website van het museum gepubliceerd worden. Je kunt nu al de introductiefilm bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=g5IGMX-pl0g

Bezoekadres:
Museum IJsselstein
Walkade 2-4
3401 DS IJsselstein
http://www.museumijsselstein.nl
Museum open: woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur

 

Reacties van bezoekers van ‘Aanstormend talent bij MIJ’