Agenda, Geen categorie, Publiek en presentatie

Klompen en De Stijl

klompenmuseum
Gepubliceerd: 3 augustus 2017 om 11:08   /   door

Als buitenlanders klompen zien denken ze aan Nederland en als Nederlanders klompen zien denken ze aan vroeger en aan armoede. Maar volgens Bertus van den Hof van het Klompenmuseum in Eelde hebben klompen de toekomst.

Bij klompen denk ik aan Nederland, wat is er internationaal aan jullie klompenmuseum

“Het Internationaal Klompenmuseum in Eelde bezit de meest uitgebreide collectie klompen, schoeisel met houten zool en houten zolen die er maar bestaat. Ruim 2.400 paar uit meer dan 40 landen, van over de hele wereld. Naast de collectie klompen bezit het museum ook een grote internationale collectie gereedschap voor het handmatig maken van klompen. Momenteel staan er 7 paar klompen in een expositie in het SFO-museum op de Internationale Luchthaven van San Francisco.”

Wat is er nu te zien in het museum?

“Vanwege het 100 jarige bestaan van de kunstbeweging ‘De Stijl’ heeft de expositie van het Internationaal Klompenmuseum in Eelde voor 2017 de titel ‘KLOMPEN andere STIJL’ gekregen. De collectie wordt, dit jaar, getoond in een zaal waar kleurvlakken en lijnen de boventoon voeren. Net als bij de kunstenaars van ‘De Stijl’. Denk daarbij aan Mondriaan, Theo van Doesburg en Bart van der Leck. Natuurlijk stelt het Klompenmuseum weer een groot assortiment Kunstklompen op. Bas van Buuren leent zijn “Mondriaan” klompen uit. Het Museum heeft eigentijdse ontwerpen ontvangen naar aanleiding van de wedstrijd ‘Maak de klomp van de toekomst’. Studenten van o.a. Hogescholen voor de Kunst zijn hiervoor uitgedaagd. Ton Verheijen, leermeester handmatig klompen maken in Enter, heeft een paar speciale Mondriaan klompen gemaakt.”

Hoe lan bestaat het museum?

“Het Internationale Klompenmuseum opende in 1990 haar deuren, met de collectie van de laatste twee klompenmakers van Eelde, Eiso en Egbert Wietzes. De collectie groeit nog steeds door giften en aankopen. Het museum wordt gerund door 60 vrijwilligers zonder betaalde professionele krachten. Dit allemaal zonder structurele subsidie van Gemeente en/of Provincie.”

 

Internationaal Klompenmuseum

Wolfhorn 1a, 9761 BA Eelde

Tel: 050 – 3091181

Open:  1 april – 1 november 2017.

dinsdag t/m zondag van 14.00-17.00 uur

Groepen op afspraak, 1 april – 22 december 2017

 

klompenmuseum logo