Bedrijfsvoering, Publiek en presentatie, Uitgelicht, Vlaanderen
Kringloopexpo schept mogelijkheden
Uit Museumpeil 40 Duurzaamheid (2013)
Bijna 20 ton tentoonstellingsmateriaal hergebruikt
Naarmate culturele budgetten steeds meer onder druk zijn komen te staan, is de nood aan betaalbaar productiemateriaal voor culturele evenementen sterk toegenomen. Kringloopexpo combineert de werking van kringwinkels met het gebruiksgemak van online verkoopsites.
Dankzij Kringloopexpo werd tot nu toe naar schatting bijna 20 ton aan expositiemateriaal hergebruikt. Het merendeel van aangeboden objecten komt echter van een beperkt aantal grote tentoonstellingsorganisatoren zoals Europalia in Brussel en Manifesta in Genk. Omdat deze vaak geen tijd of personeel hebben om het waardevolle materiaal te inventariseren en online aan te bieden, gaan wij het gratis ophalen voor het in de afvalcontainer verdwijnt. Na ophaling worden de herbruikbare objecten geïnventariseerd, gefotografeerd en op de website geplaatst. Zowel bij musea en tentoon- stellingen als theater, maar ook bij beurzen of particulieren is mooi tweedehands cultuurmateriaal gegeerd. In die mate zelfs dat meer aanbod nodig is om aan vraag te voldoen. Tijdsdruk, plaatsgebrek en oude gewoonten verhinderen nog te vaak dat organisatoren hun overschot op de site van Kringloopexpo aanbieden. Toch zouden potentiele aanbieders een belangrijk deel van hun productie- kosten hiermee kunnen terugwinnen.
Het initiatief kan maar op volle kracht werken als voldoende belanghebbenden de meerwaarde van hergebruik inzien. Daarom bieden we op onze website allerlei tips om op duurzame wijze evenementen te organiseren en proberen we belanghebbenden zoveel mogelijk te sensibiliseren. Kringloopexpo is het ideale platform om een uitgebreide online inventaris aan te leggen van alle beschikbare objecten in de ontelbare opslagruimtes van culturele organisaties. De hele culturele sector kan via deze werkwijze verduurzamen, onderling beter samenwerken en de toegewezen middelen efficiënter gebruiken.
Na gratis registratie kan iedereen in België en omstreken kosteloos eigen kwaliteitsvol
expositie- of podiummateriaal online aanbieden en vragen; Kringloopexpo vraagt enkel een commissie van 15% wanneer een transactie volgt. Uw kwaliteitsvol materiaal kan ook kosteloos overgenomen worden, mocht u er geen bestemming meer voor vinden.
Kringloopexpo ontstond uit een samenwerking tussen Brugge Plus vzw en Musea Brugge, kort daarop uitgebreid met andere belangrijke Belgische partners. Kringloopexpo biedt betaalbaar kwaliteitsmateriaal aan en de mogelijkheid om een concrete stap te zetten naar meer duurzame expo.
Recyclage van voorwerpen uit tentoonstellingen en podiumkunsten
Voor tentoonstellingen en podiumkunsten worden vaak nieuwe materialen gemaakt of aangekocht (sokkels, stolpen, banken, display tafels, acclimatisatie, kaders, audiovisueel materiaal, decors, kostuums, props, belichting, …). Door een gebrek aan opslagruimte komt dit materiaal nadien soms in de afvalcontainer terecht. Daarnaast staat veel materiaal in opslagplaatsen tevergeefs stof te vergaren in de hoop dat het in de eigen organisatie nog eens hergebruikt zal worden.
Na gratis registratie kan iedereen in België en omstreken kosteloos eigen kwaliteitsvol expositie- of podiummateriaal online aanbieden en vragen, wij vragen enkel een commissie van 15% wanneer een transactie volgt. Het Kringloopexpo-team kan uw kwaliteitsvol materiaal ook kosteloos overnemen, mocht u er geen bestemming meer voor vinden.
Kringloopexpo ontstond uit een samenwerking tussen Brugge Plus vzw en Musea Brugge. Deze samenwerking werd al snel uitgebreid met belangrijke Belgische partners zoals: SMAK, Manifesta, Europalia, Wiels, Museum M, VAI, Vrijstaat O, MOMU, MHKA, STUK, KMMA, De Singel…
Produceert u tentoonstellingen en wilt u naast ecologische ambities ook uw budget onder controle houden? Maak dan gebruik van onze website om uzelf en collega-organisatoren op een ecologische wijze aan betaalbaar kwaliteitsmateriaal te helpen. Kringloopexpo biedt u de mogelijkheid om een concrete stap te zetten naar meer duurzame expo.
Auteur:
Rien Vandermeersch, Kringloopexpo
Uit Museumpeil 40 Duurzaamheid (2013)