Bedrijfsvoering, Geen categorie

Lisser Art Museum genomineerd

Gepubliceerd: 26 oktober 2018 om 18:15   /   door

Het LAM (Lisser Art Museum) is genomineerd genomineerd voor Publiek Gebouw van het Jaar, een prijs van Architectenweb. Uit bijna veertig inzendingen koos een onafhankelijke jury 5 nieuwe gebouwen, waaronder het LAM.

Het Lisser Art Museum is gericht op kunst dat iets te maken heeft met voedsel en consumptie, van klassieke stillevens tot digitale kunst. Het museum is voortgekomen uit een masterplan uit 2010 waarmee het landgoed een nieuwe impuls moest krijgen, met respect voor het historisch kader. Het plan voorzag eventueel in een museum, KVDK heeft dit vertaald in een concrete positie en een reële afmeting voor het gebouw. Uiteindelijk maakte dit bureau ook het ontwerp.

Het museum bestaat uit twee hoofdvolumes. Het ene staat in de dijk en het andere zweeft erboven. De uitkraging wordt gedragen door slechts vier kolommen, die qua vorm en materialisatie refereren aan bomen. Ook de schil, die bestaat uit een langgerekte steen in een aardse kleurschakering, is op het omringende bos afgestemd. De schuin aangesneden langsgevel loopt parallel met de weg ten zuiden van het museum.

Rustige architectonische expressie
Het gebouw, dat is opgezet als een kleinschalig daglichtmuseum, kent een rustige architectonische expressie. Dankzij de glazen entree blijft de opengewerkte dijk volledig zichtbaar, zodat bezoekers het idee krijgen een dijk binnen te treden. De bezoeker wordt hier vanaf de donkere bakstenen vloer omhoog geleid naar de lichter gematerialiseerde bovenverdiepingen.

Het gebouw rijst direct tussen de bomen op uit het park en kent geen overgangszones. Het interieur moest flexibel indeelbaar zijn om te kunnen variëren met de voeding & consumptie-kunstcollectie van de foundation en toekomstige bruikleententoonstellingen. De zalen zijn daarom in de breedte opdeelbaar en de grote trappartijen zijn te gebruiken als tentoonstellingsruimte, maar ook als tribune.

De routing volgt het Guggenheim-principe, waar de bezoeker op het hoogste punt start en al dalend automatisch alle tentoonstellingszalen passeert. De ‘route architecturale’ meandert door hoge en lage ruimtes en langs verrassende daglichtplekken die een nadrukkelijke relatie met het parklandschap aangaan. De sfeer verandert door de verschillende lichtinvallen en uitzichten continu.

Glazen loopbrug
In het hart van het gebouw komen de twee zichtassen van het gebouw samen op een glazen loopbrug. Vanaf deze brug heeft de bezoeker aan alle kanten contact met de natuur en via een hoekraam zicht op het kasteel. Dit raam zorgt voor de ‘fonkeling’ in de hoek van de simpele hoofdvorm, aldus KVDK. Voor de liefhebbers is in de verschillende verhoudingen de gulden snede te herkennen.

De opdrachtgever is onder meer de eigenaar van een bekende supermarktketen. Als referentie aan deze achtergrond is aan de buitenkant een wandelroute uitgezet, waarbij objecten uit het LAM via ‘etalages’ zichtbaar zijn gemaakt voor de wandelaar.

In het ontwerp zijn enkele passieve duurzame oplossingen geïntegreerd. De glazen entree verstrooit bijvoorbeeld daglicht in de expositieruimtes, die op deze manier weinig ramen behoeven en klimatologisch eenvoudiger te organiseren zijn. Het depot bevindt zich volledig in de dijk, waardoor koeling of verduistering niet nodig is.

Tot de actieve duurzame toepassingen in het gebouw behoren een warmte/koude opslag, een grijswatersysteem voor de toiletten en een te betreden groendak.

Traag reagerende buitenschil
De waardevolle bezittingen vereisen een hoog installatietechnisch- en beveiligingsniveau van het gebouw met een zeer goed isolerende, traag reagerende buitenschil. In elke tentoonstellingszaal wordt gebruik gemaakt van een bezettinggestuurde luchtbehandelingsinstallatie en LED-verlichting. De ruime mate van gefilterd daglicht draagt bij aan vermindering van energiegebruik maar eveneens aan een ‘natuurlijke’ beleving van het museum.

De exacte openingsdatum van het LAM is nog niet bekend. Landgoed Keukenhof is vooral bekend vanwege de jaarlijkse bloemententoonstelling die drommen toeristen lokt.

 

Lisser Art Museum

Architectenweb

Foto: LAM/ fotograaf Tilleman