Agenda, Collectie, Publiek en presentatie, Uitgelicht

Masterclass immaterieel erfgoed

dimphy IMG_4772
Gepubliceerd: 19 juli 2017 om 07:55   /   door

Het gloednieuwe kenniscentrum voor immaterieel erfgoed (KIEN) gaf op vrijdag 7 juli jl. haar eerste masterclass voor Nederlandse en Vlaamse musea. Keynote-speaker was Rieks Smeets, voormalig hoofd van de sectie immaterieel erfgoed bij de UNESCO. Hij schetste de moeizame ontstaansgeschiedenis van het verdrag, veel landen begrepen niet wat men hieronder moest verstaan, of hoe men het kon beschermen (zie bijlage).

Bij de deelnemers bestond in eerste instantie ook enige scepsis, maar dat veranderde toen het woord werd gegeven aan Wijnand Stomp. Hij is de initiator van de Anansi vertelboom, een verteltraditie uit Suriname, in het Openluchtmuseum. Hij houdt dit immaterieel erfgoed levend, door verleden, heden en toekomst met elkaar te verbinden in zijn verhalen en gesprekken met bezoekers.  Veel waardering was er ook voor het project Sint-Maarten Parade uit Utrecht. Rien Sprenger heeft het Sint Maartensfeest weer nieuw leven ingeblazen, door deze beschermheilige van de gemeente Utrecht te eren met een prachtige parade. Inmiddels wordt intensief samengewerkt met Museum het Catherine Convent. Volgens een enthousiaste Dimphy Schreurs bereikt haar museum hierdoor grote groepen mensen, die anders nooit in het museum komen.

Ook in Vlaanderen wordt aandacht besteed aan immaterieel erfgoed. Namens het Tapis Plein, het Vlaamse Centrum voor immaterieel erfgoed te Brugge, gaf Kia Tsakaridis een toelichting op de vele activiteiten van het centrum in Vlaanderen. Een informatieve eerste masterclass!

 

Voor meer info en voorbeelden: Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed

 

smeets IMG_4769

Wijnand Stomp vertelt over de Anansi vertelboom

masterclass IMG_4763

Albert van der Zeijden, hoofd kennisontwikkeling KIEM

 

roiek smeets paper 1

 

Riek Smeets paper 2

Handout Riek Smeets met de verdragen over en de definities van immaterieel erfgoed