Bedrijfsvoering, Uitgelicht
Museum + zorgverzekeraar = erfgoededucatie
(Museumpeil 52) foto: Zorg en Zekerheid-directeur Ton van Houten bij een museumles)
Rijksmuseum Boerhaave denkt buiten de gebaande paden
Samenwerken met een zorgverzekeraar: Rijksmuseum Boerhaave doet het nu al bijna tien jaar. Eerst periodiek met activiteiten en onderwijsprogramma´s gekoppeld aan tijdelijke tentoonstellingen en vanaf het schooljaar 2018-2019 in een langdurig partnerschap met zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid. Hoe is het tot die samenwerking gekomen?
Leren over gezondheid… daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. In dat gezamenlijke doel vonden Zorg en Zekerheid en Rijksmuseum Boerhaave elkaar bijna tien jaar geleden. Zorg en Zekerheid is een regionale zorgverzekeraar die de overtuiging uitdraagt dat goede zorg en gezondheid alleen samen met anderen tot stand komen. Daarom onderneemt de zorgverzekeraar tal van initiatieven die bijdragen aan een gezond leven. Projecten die niet via de reguliere weg gefinancierd kunnen worden, krijgen via Stichting Zorg en Zekerheid een kans.
Van mondhygiëne tot smaakexplosie
Even terug in de tijd. Bij het honderdjarig bestaan van het Ivoren Kruis organiseerde het museum de tentoonstelling Say Cheese! (2010-2011) over de mond en mondzorg in de afgelopen eeuw. Zorg en Zekerheid, dat sterk inzet op preventie, was toen een natuurlijke partner. Ook de Vereniging van Mondhygiënisten was van de partij: zij gaven bezoekers in het museum gratis advies gedurende de looptijd van de tentoonstelling. Ook werd samengewerkt tijdens Het gewichtige lichaam (2012), waarin de omgang van de mens met zijn uiterlijk centraal stond, en Foodtopia (2015), over voedselinnovaties in Nederland vanaf 1900. Stichting Zorg en Zekerheid maakte toen het ‘Grote Foodtopia weekend’ mogelijk met voedselworkshops onder leiding van chef-kok Pierre Wind.
Toen het museum ging verbouwen, ontstond de wens om op vaste basis samen te werken met de zorgverzekeraar. Dit resulteerde in een familieactiviteit voor gezinnen met kinderen tussen acht en twaalf jaar: de Dokterstas. Elke dag kunnen kinderen met een dokterstas op pad door het museum en meer over hun eigen lichaam ontdekken. Ze luisteren naar hun eigen hartslag en ervaren hoe precies een chirurg te werk gaat. En zomer 2018 startte dan het meerjarig partnerschap van Rijksmuseum Boerhaave en Stichting Zorg en Zekerheid. Alle groepen 7 en 8 uit het zorggebied– binnen de driehoek Amsterdam, Utrecht en Den Haag – kunnen dankzij de samenwerkingkosteloos het museum bezoeken voor het onderwijsprogramma ‘Gezondheid en ziekte, vroeger en nu’.Daar wordt door scholen in de regio veelvuldig gebruik van gemaakt: al zowat 1800 leerlingen hebben het programma gevolgd. ‘Museumbezoek zit elk jaar in ons programma,’ zegt leerkracht Marianne Kramers van groep 8 van de Voorhoutse basisschool. ‘Niet alle kinderen uit mijn klas kunnen of willen met hun ouders naar een museum. Hopelijk stimuleren we hen met ons bezoek om later nog eens met hun ouders te gaan.’
Ziekte en gezondheid
In het onderwijsprogramma maken leerlingen hun eigen medisch dossier en gaan ze aan de slag met moderne meetinstrumenten. Temperatuur, hartslag, polsslag en lengte: alles wordt onderzocht en leerlingen vergelijken daarna hun medisch dossier met het gemiddelde van de Nederlandse kinderen. Zo ontdekken ze hoe dokters te werk gaan en dat een lichaam bij iedereen net even anders functioneert. Vervolgens gaan ze aan de slag met opdrachten in de museumzalen, waar ze meer leren over de werkwijze van artsen vroeger.
Leerling Anouk (11) vindt het allemaal razend interessant en kijkt haar ogen uit. Ze was nog niet eerder in het museum geweest. ‘We hebben ziektekiemen en bacteriën nagetekend. Je ziet ook de verschillen van een ziekenhuis van vroeger en nu. Vroeger lagen de patiënten allemaal bij elkaar op één zaal. Nu liggen ze op verschillende kamers. Interessant, ik leer veel nieuwe dingen.’
Meer info:
Zorg en Zekerheid
Auteur: Vera Weterings
Foto: Rijksmuseum Boerhaave, Leiden