Bedrijfsvoering, Publiek en presentatie, Uitgelicht, Vlaanderen

Museumdirecteuren keihard voor collega

Museum Schone Kunsten Gent
Gepubliceerd: 13 maart 2018 om 16:00   /   door

Ongebruikelijk harde taal in Vlaanderen. Volgens de directeuren van verschillende Vlaamse musea heeft het Museum voor Schone Kunsten in Gent “in de afgelopen maanden op flagrante wijze alle deontologische codes en de regels van het gezond verstand geschonden”. De ondertekenaars vragen, een externe doorlichting. “Een maximale transparantie en verantwoording afleggen aan publiek, pers en collega’s is een absolute noodzaak.” Aldus een bericht van Sander Luyten in het Nieuwsblad

Volgens de betrokken museumdirecteuren is de geloofwaardigheid van alle Vlaamse musea door de houding van directeur Cathrine de Zegher aangetast.

“Het MSK heeft door deze zaak geen imagoprobleem. Geen enkele bruikleen voor onze komende tentoonstellingen is ingetrokken. Dat zegt genoeg.” Dat zei MSK-directrice Catherine de Zegher afgelopen weekend aan De Gentenaar in de nasleep van de zaak Toporovski. Tien internationale kunsthandelaars en curatoren bestempelden 26 Russische kunstwerken die in het museum hingen als hoogst twijfelachtig.

Fouten maken we allemaal wel eens. Maar fouten domweg ontkennen, dat is schadelijk voor het aanzien van de museale wereld.

Nieuwsblad.be