Publiek en presentatie

Nieuw gebouw voor Bevrijdingsmuseum in Groesbeek

Gepubliceerd: 12 oktober 2018 om 13:38   /   door
Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek krijgt een volledig nieuw gebouw: modern en groter. De huidige leeftijd en staat van het museum, samen met de toenemende belangstelling voor het museum en de nieuwe programmering, maken dit noodzakelijk. Leverancier Shaded Dome Technologies heeft van het museum opdracht gekregen een Shaded Dome te leveren waarin het nieuwe museum zal worden gehuisvest. De Shaded Dome is een gepatenteerde, duurzame koepel waarin een optimaal klimaat wordt gecreëerd, zelfs bij extreme weersomstandigheden.

Museumdirecteur Wiel Lenders: “We hebben gekozen voor de Shaded Dome vanwege de flexibiliteit, duurzaamheid en de uiterlijke overeenkomst met de vele duizenden parachutes die hier in 1944 landden tijdens Operatie Market Garden.”

Het museum wordt met de toepassing van de Shaded Dome een echte blikvanger en een landmark in het groene, heuvelachtige landschap van Groesbeek. De koepel zal een vrije overspanning hebben van 60 meter en onderdak bieden aan onder meer een ontvangstruimte, filmzaal, museumcafé, expositieruimtes en museumwinkel.

Het nieuwe museum zal  in 2019 openen wanneer de activiteiten starten om het begin van Operatie Market Garden te herdenken. In 2019 en 2020 wordt in Gelderland en in Nederland uitgebreid stilgestaan bij de vele bevrijdingsactiviteiten. Het bevrijdingsmuseum bevindt zich aan de rand van Groesbeek in het gebied waar Operatie Market Garden en het grote Rijnlandoffensief plaatsvonden.

Over de Shaded Dome

De Shaded Dome is oorspronkelijk ontwikkeld als een volledig klimaatbeheerste sportfaciliteit in warme, droge gebieden met belastende klimatologische omstandigheden. Door zijn grote overspanning kan het concept ook worden gebruikt voor vele andere toepassingen waaronder tentoonstellingen, sportevenementen en concerten. Vervolgens is de Shaded Dome doorontwikkeld voor gebruik in gebieden met mildere buitenklimaten op hogere breedtegraden en voor veeleisende binnenklimaten, zoals musea, waarbij temperatuur en luchtvochtigheid minimaal mogen variëren. De lichtgewicht constructie van de Shaded Dome heeft bovendien bouwtechnische eigenschappen die niet onderdoen voor traditionele constructies met een grotere massa. Er loopt ook een onderzoek om te kijken of de Shaded Dome geschikt is als onderkomen voor militairen in warme gebieden.

De Shaded Dome is een innovatie van ZJA Zwarts & Jansma Architecten, Royal HaskoningDHV en Poly-Ned.