Publiek en presentatie, Vlaanderen

Gaasbeek: ’Once upon a castle’

gaasbeek02
Gepubliceerd: 12 december 2014 om 13:41   /   door

Schitterende poëtische expositie

De kranten hebben er ongetwijfeld vol van gestaan en ook op radio en televisie zullen alle kunstprogramma’s er wel aandacht aan hebben besteed, maar ik had het gemist. Tot twee dagen geleden, had ik nog nooit van het Kasteel van Gaasbeek gehoord. In dit prachtige kasteel vlak onder Brussel is de expositie “Once upon a castle, ontsluier mijn geheimen” te zien. Het Engelse kunstenaarscollectief Wildworks heeft geen klassieke tentoonstelling gemaakt maar een parcours waarin herinneringen en fantasie centraal staan. Je duikt in de levens van drie bewoners: Lamoraal graaf van Egmond, Marie Peyrat en Paul Arconati Visconti. Op een bijzondere manier komen de ruimtes van dit prachtige kasteel, de dromen van deze bewoners en de verbeelding van de duivelskunstenaars van Wildworks samen. Het is geschiedenis en theater zoals je zelden ziet, maar bovenal is het pure poëzie. Mocht je deze expositie ook hebben gemist, vanaf voorjaar 2015 is er een reprise.

Hieronder een korte impressie, die absoluut geen recht doet aan de bijzondere combinatie van geluid, geur, beweging en beeld. Reis langs de kapel van het noodlot, de kamer van de loze spijtbetuigingen naar Pauls zaal van utopische dromen en naar de toren van verlangen. Een droomlandschap van achttien zalen.

img_2171a

Lamoraal, graaf van Egmond bewoonde dit kasteel samen met Sabine van Beieren en hun elf kinderen. Hij werd onthoofd, zij verloor haar hoofd.

img_2189a

Geboorte van het licht

img_2198a

Engelen en demonen; een geraffineerd spel van beelden, geluid en poëzie.

img_2236a

De toren van mijn verlangen: Vlij je neer op een van de bedden en sta jezelf toe te dromen.

 

Meer informatie:

http://www.kasteelvangaasbeek.be/nl

Auteur en foto’s: Franklin van der Pols