Collectie, Ondernemerschap, Subsidies en sponsoring, Uitgelicht
Audiotours en een subsidiepot van 250 miljoen

Het Gooi herbergt behalve veel BN’ers ook een aantal museale pareltjes. Maar wie kent ze? Om deze musea te promoten heeft de VVV samen met izi-Travel het project “Cultuurpark Gooi & Vecht” ontwikkeld. Een gesprek over samenwerking en een subsidiepot van 250 miljoen voor musea.
In het vestingmuseum Naarden spreken we met de initiatiefnemers, Milou Aarts, directeur VVV GooiVechtstreek en Bob Valkckx van izi-Travel. Het vestingmuseum heeft net een nieuwe vergaderruimte in gebruik genomen. Langs steile trappen komen we in een prachtige ruimte diep in het fort. Hier schuiven ook twee museumdirecteuren aan, Oscar Hefting van Vestingmuseum Naarden en Tom van Nouhuys, directeur van Forteiland Pampus.
Wat is het voor samenwerkingsproject?
Milou Aarts: “Als VVV willen we aandacht vragen voor musea in onze regio. In samenwerking met izi-Travel hebben we Cultuurpark Gooi & Vecht ontwikkeld. Dit is een netwerk van multimedia tours dat culturele bezienswaardigheden in de regio Gooi & Vecht met elkaar verbindt in een app vol audiotours. We zijn vorig jaar begonnen met een aantal workshops voor musea. Inmiddels doen 17 musea mee. Zij bieden audiotours aan. Wij doen de marketing en hebben een fietsroute langs deze musea ontworpen. We willen op termijn een smart regio worden. Een regio waar alles online te vinden is en alles online gebeurt. Daarom doen we dit project en werken we samen met izi-Travel, dat een open en gratis platform aanbiedt waar je heel gemakkelijk audiotours mee kunt maken.”
Dat klinkt te mooi om waar te zijn. Facebook is ook gratis, maar al je gegevens en foto’s zijn dan wel van Facebook.
Bob Valckx: “Bij izi-Travel is dat niet zo. De content blijft altijd eigendom van het museum. Als je morgen besluit dat je weg wilt, kun je gewoon je content weer meenemen. Ons verdienmodel is anders. Wij willen de You Tube van de audiotours worden. We zijn nu al het grootste platform ter wereld, we zijn actief in 80 landen. We verdienen ons geld door partnerships met bedrijven als TomTom en Travelbird. Daarnaast door sponsoring van tours. De ANWB heeft bij ons wandelingen met advertenties van NewBalance wandelschoenen. Wij zien onszelf vooral als een platform voor anderen. Vorig jaar hadden we 2,4 miljoen downloads.”
Kunnen jullie iets zeggen over de resultaten tot nu toe?
Milou Aarts: “We zijn begin dit jaar gestart en de audiotours van Cultuurpark Gooi & Vechtstreek zijn nu al 13.000 keer beluisterd. Het is een manier om bezoekers naar de regio te trekken en onze museumschatten aan de man te brengen. Sommige musea laten zien welke audiotours ze hebben, bij anderen kun je alle rondleidingen laden en beluisteren. Mensen kunnen zich dus thuis alvast oriënteren.
We zijn daar erg blij met de 13.000 downloads, maar we weten dat het nog veel beter kan. De toppers in Nederland qua gebruik van de app voor audiotours zijn het Automuseum Louwman en Museum Escher in het Paleis in Den Haag. De app van het Eschermuseum wordt jaarlijks 65.000 maal geladen. Ruim 30.000 bezoekers gebruiken de app in het museum. Escher heeft zo’n 125.000 bezoekers per jaar, dus ongeveer een kwart gebruikt de app in het museum.”
Waarom doen museum Pampus en het vestingmuseum Naarden mee aan dit project?
Tom van Nouhuys: “Voor ons als Pampus waren er drie redenen om mee te doen. Ten eerste, door de bezuinigingen, die ook ons hebben getroffen, hebben we als museum beperkte financiële mogelijkheden. Dit initiatief geeft ons meer zichtbaarheid en slagkracht. Ten tweede, geloof ik dat wij ons als regio sterker moeten profileren. Dat is ook in het belang van Pampus. De derde en misschien wel de belangrijkste reden om mee te doen is dat je hierdoor met je collega’s aan tafel komt. Wij als museumdirecteuren hebben het gewoon te druk om zomaar om de tafel te gaan zitten. Er moet een aanleiding zijn. Door deze vorm van samenwerking leer je elkaar kennen en daardoor kun je ineens ook andere zaken regelen. Kortom samenwerking is belangrijk, maar er moet gewoon een praktische reden zijn! Door dit initiatief zien we elkaar en daardoor ontstaan weer andere vormen van samenwerking.”
Oscar Hefting: “Ik werk hier sinds mei en door dit initiatief heb ik een aantal van mijn collega’s beter leren kennen. We gaan zelf binnenkort met het bedrijfsuitje naar Pampus. We hebben de app door tijdgebrek nog maar beperkt kunnen inzetten, maar het is voor ons interessant om het breder te gaan gebruiken. We willen ook een Engelstalige rondleiding gaan maken. Afgelopen zondag was ik in het Rijksmuseum en daar hebben ze een rondleiding ingesproken door John Malkovich. Dat zouden wij ook wel willen, maar dat is helaas niet haalbaar. Kortom, voor ons is de samenwerking aanleiding nog eens goed na te denken hoe we de bezoekers willen ontvangen en rondleiden. Probleem is wel de financiering. De app is gratis, maar een goede audiotour maken is tijdsintensief en kostbaar. Het zou fijn zijn als we ook gezamenlijk hiervoor subsidie zouden kunnen aanvragen.”
Zijn er subsidiepotjes om audiotours te kunnen laten maken?
Bob Valckx: “Jazeker, vorig jaar hebben we, samen met Oneindig Noord-Holland en de Reinwardt Academie, één miljoen subsidie van de Europese Gemeenschap gehad. Verder participeert izi-travel in “European Story Telling”. Ook een initiatief van Brussel om door het vertellen van verhalen, story telling, het gezamenlijke Europees Cultureel Erfgoed te ontsluiten. Hiervoor is in de komende jaren 250 miljoen beschikbaar, een ongelooflijk groot bedrag. Musea kunnen zich bij dit initiatief aansluiten.
Er valt even een diepe stilte in het kleine museumcafé. Er openbaart zich ineens een wereld aan mogelijkheden. Oscar geeft aan dat het Vestingmuseum dan wellicht in de toekomst alles via deze app moet gaan doen. Voor museum Pampus is dat echter niet vanzelfsprekend.
Tom van Nouhuys: “Voor mij is deze app vooral een mooie tool voor het traject voorafgaand aan het museumbezoek. Ik ben nog wat huiverig om alles in de mobiele telefoon te stoppen. Ik heb onze bijdrage aan dit project zelf ingesproken. Het is een introducerend verhaaltje voor wie nog niet op Pampus is geweest en wellicht overweegt ons te bezoeken. De rest van ons aanbod zit op het eiland zelf. Dat is niet gekoppeld, omdat dat een ander systeem is. Sinds twee jaar hebben we voor de internationale bezoekers podcatchers van Guide-ID. Voor de Nederlandse bezoekers hebben we een geïntegreerde opstelling met beeld en geluid per ruimte.”
Maken andere musea ook dat verschil tussen de audiotour vooraf, als etalage, en de audiotour in het museum?
Bob Valckx: “De twee musea die nu de meeste downloads hebben, het Automuseum Louwman en het Museum Escher in het Paleis, hebben juist alles volledig geïntegreerd. Escher biedt zelfs meerdere verhaallijnen aan op de site.”
Heeft de audiotour de toekomst?
Bob Valckx: “Wij denken dat storytelling toekomst heeft. Als we naar het buitenland kijken, dan zien we dat je in Moskou op alle metrotrajecten nu verhalen kunt downloaden en beluisteren. Verhalen over de metro, maar ook over de musea en andere attracties op de route. Om toeristen hierop te attenderen, zit er op iedere metrostoel een sticker met informatie. We hopen dat in Nederland de NS en de buslijnen zich bij ons netwerk willen aansluiten.”
Milou Aarts: “Ook hier in het Gooi gaan we met het openbaar vervoer samenwerken. Ik zie ook dat musea zich steeds meer gaan presenteren in samenwerkingsverbanden. Niet alleen op het gebied van audiotours, maar ook op andere manieren.”
Voor meer informatie:
Foto: v.l.n.r. Oscar Hefting:directeur van Vestingmuseum Naarden,Tom van Nouhuys: directeur van Forteiland Pampus; Milou Aarts: directeur VVV GooiVechtstreek en Bob Valkckx van izi-Travel. (copyright: Museumpeil)
Interview: Franklin van der Pols
Update (1 februari 2017)
iziTravel failliet!
Milou Aarts meldt dat iziTravel onverwacht failliet is verklaard. Ze vervolgt met:”wij zijn nu aan het kijken hoe we hier met eigen middelen op kunnen inspelen om de samenwerking voort te zetten, ook als het platform van izi uit de lucht gehaald zou worden. Wij hopen natuurlijk dat het niet zo ver komt!”
Doodzonde dat iziTravel is gesneuveld, het was en is een fantastisch initiatief.
Update (17 mei 2017)
iziTravel wel en toch niet failliet!
Op ons verzoek meldt het hoofdkantoor van iziTravel via hun site in gebrekkig Nederlands:
Hallo. izi.TRAVEL heef nooit gevallen.De bedrijf met naam IZITEQ BV failliet geworden maar niet het project izi.TRAVEL.
Groet,
izi.TRAVEL Support
Update (2 juni 2017)
iziTravel gelukkig gewoon weer in de lucht!
iziTravel is volgens Arjaan Kunst, operation director niet failliet: “De juiste situatie is: in januari is de organisatie achter izi.TRAVEL weggevallen en is het project verkocht aan een nieuwe eigenaar. Het platform is steeds in de lucht gebleven en er zijn reeds meer dan 1000 tours gepubliceerd dit jaar.”
Arjaan Kunst is beschikbaar voor nader informatie beschikbaar 06 51247239.
Bob Valkx is beschikbaar voor projectondersteuning 0630843542.