Berichten van partners

Symposium over Conflictarcheologie

Gepubliceerd: 4 september 2019 om 19:16   /   door

De derde editie van Strijdigheden, het  jaarlijkse symposium over conflictarcheologie, vindt plaats in Arnhem op 12 september 2019 en heeft als Thema ‘Market Garden’. Onder leiding van veldmaarschalk Montgomery probeerden geallieerde troepen in 1944 op te rukken tot over de grote rivieren, en dat bleek een brug te ver. Bij wat nu de John Frostbrug heet, stuitte de opmars. De congreslocatie Rozet ligt op enkele honderden meters van de beroemde brug. Het congres valt samen met de 75 jarige herdenking van deze slag en de gemeente Arnhem is een belangrijke samenwerkingspartner voor deze editie.

Hans Goedkoop 

Keynote speaker in het dagprogramma is Ruurd Kok, conflictarcheoloog van het eerste uur. In zijn visie is er geen regio waar het herdenken zo sterk leeft als de omgeving van Arnhem, de stad waar zijn moeder als kind de Slag om Arnhem meemaakte. Nabestaanden keren jaarlijks terug op bedevaart naar de plekken waar hun dierbaren hebben gevochten of zijn gesneuveld. Bij oorlogsmonumenten laten zij vaak persoonlijke boodschappen achter die een geheel eigen verhaal toevoegen aan dat van het gedenkteken en de plek soms zelfs een nieuwe betekenis geven.

Het avondprogramma wordt verzorgd door historicus Hans Goedkoop, al vele jaren hèt gezicht van ‘Andere Tijden’, het geschiedenisprogramma van NTR en VPRO. Hans Goedkoop kenmerkt zich door een geheel eigen visie op de geschiedenis, iets waarbij hij de scherpe randen niet schuwt. Waar het dagdeel gericht is op archeologisch geïnteresseerd publiek, hopen we met het avondprogramma heel Arnhem uit te kunnen nodigen om met Goedkoop en elkaar in discussie te gaan over de impact van de oorlog op de stad.

Programma en aanmelden

Foto’s: Courtesy Tegenstrijdigheden