Fondsen en financiën, Uitgelicht

Vlaams Museumoverleg en de Nederlandse Museumvereniging gaan samenwerken met Museumpeil

Gepubliceerd: 2 april 2020 om 19:21   /   door

In deze tijd van corona is samenwerking en wederzijdse steun van eminent belang. Steven Engelsman, voorzitter van de Stichting Museumpeil, heeft essentiële steun voor Museumpeil weten te verwerven. Een kort gesprek.

In de afgelopen maanden is er achter de schermen hard gewerkt om de musea in Nederland en Vlaanderen nader tot elkaar te brengen. Kun je iets meer vertellen?

Goed nieuws: we hebben twee enorme stappen kunnen zetten! Het Vlaams Museumoverleg van de 25 grote Vlaamse musea heeft voor elk aangesloten museum een groepsabonnement op Museumpeil genomen. Daarmee hebben we er in één klap 375 abonnees bij. Dat is geweldig! En – dat is echt vers van de pers – in Nederland heeft de Museumvereniging zojuist een partnerschapsovereenkomst met ons gesloten: directeur Mirjam Moll wordt lid van ons bestuur, er komt een redacteur vanuit de Museumvereniging bij en er komt een financiële impuls voor publicatie en kwaliteitsverbetering. Daarnaast biedt de Museumvereniging haar leden groepsabonnementen aan op dezelfde voorwaarden waaronder de Vlaamse collega’s dat doen. Ook dat, geweldig!

Beide organisaties zijn wij zeer erkentelijk voor deze morele en financiële wind in de rug. En we zijn nog niet uitgepraat. Het Landelijk Contact Museumconsulenten in Nederland onderzoekt hoe de banden met Museumpeil – ooit door hen opgezet – weer kunnen worden aangehaald. En ook met ICOM in Nederland en Vlaanderen zijn we in gesprek om Museumpeil ook voor hun organisaties en hun leden in te gaan zetten.

Goed nieuws ook in deze voor musea lastige tijden. Hoe kijk je tegen de coronacrisis aan?

Het zijn uitzonderlijke tijden! Het maatschappelijk leven is geheel op slot, iedereen zit thuis, de gezondheidszorg en essentiële overheidsdiensten moeten in overdrive. Dat hebben wij met z’n allen niet eerder meegemaakt. De gezondheid van iedereen komt op de eerste plaats. Maar helaas zitten de musea ook met een enorme corona crisis. Geen bezoekers, geen inkomsten uit entrees en veel medewerkers werkeloos thuis. Gelukkig denkt zowel de overheid in Nederland als die in Vlaanderen aan steunmaatregelen.

Wat kan Museumpeil voor musea betekenen?

Hoe musea in Nederland en Vlaanderen met deze crisis om gaan, welke acute problemen zij daarbij hebben, hoe ze die oplossen, met welke innovaties zij hun bezoekers toch blijven bedienen, en of dat tot duurzaam ander publieksaanbod gaat leiden? Allemaal vragen die razend interessant zijn! Daar valt straks als de crisis achter de rug is veel over te vertellen, te reflecteren en te evalueren. Precies daarvoor is Museumpeil. Om binnen de Vlaamse en Nederlandse gemeenschap van museumprofessionals ervaringen uit de alledaagse museumpraktijk te delen, best practices te identificeren, do’s and dont’s op een rijtje te zetten, belangrijke innovaties onder de aandacht te brengen. En ik denk dat het heel belangrijk is om dat te doen. Eerlijk gezegd heb ik zelf op die manier het vak geleerd: in de praktijk, door steeds de kunstjes van anderen af te kijken en door het steeds maar weer te vragen aan collega’s die het wel wisten.

Museumvereniging

Vlaams Museumoverleg