Publiek en presentatie, Uitgelicht

Vluchtelingen in musea

vluchtlingen gidsen
Gepubliceerd: 10 augustus 2016 om 12:29   /   door

Vluchtelingen gidsen vluchtelingen in Berlijn

Elke week bezoeken ongeveer 20-50 vluchtelingen musea in Berlijn. Een opmerkelijk initiatief van het Ministerie van Cultuur in Duitsland. Opmerkelijk is ook dat ze worden rondgeleid door vluchtelingen. In oktober 2015 werden negentien vluchtelingen in Berlijn een opleiding als gids gevolgd, zij kunnen nu in hun eigen taal nieuwe vluchtelingen in contact brengen met hun eigen en Duitslands culturele erfgoed. Zo bezoeken ze onder meer het Pergamonmuseum met haar bijzondere collectie islamitische kunst. De rondleidingen worden tweemaal per week gegeven en zijn gratis.

Museummaatje

Het initiatief heeft inmiddels in Nederland navolging gevonden, weliswaar zonder de unieke invalshoek van vluchtelingen als rondleiders. Het Tropenmuseum, het Afrika Museum en Museum Volkenkunde gaan vluchtelingen gratis toegang geven, samen met vrijwilligers die hen begeleiden. De drie rijksmusea verstrekken via opvangcentra vouchers die kunnen worden ingeruild voor een toegangsbewijs. VluchtelingenWerk Nederland coördineert de distributie van de vouchers. De actie MuseumMaatje loopt t/m december 2016.

Verbinding tussen mensen

Door het aanbieden van een gratis museumbezoek nodigen de drie musea vluchtelingen en de vrijwilligers die hen begeleiden of coachen uit om elkaar hun eigen verhaal te vertellen of simpelweg te genieten van alle prachtige objecten. De drie musea tonen voorwerpen uit de hele wereld die stuk voor stuk een menselijk verhaal vertellen. Verhalen over universele menselijke thema’s zoals rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten.

Interesse?

Heeft u duurzaam contact met een vluchteling, buiten een traject van Vluchtelingenwerk Nederland, en wilt u samen het museum bezoeken? Dan kunt u contact opnemen met Lisa Kleeven, Coördinator Educatie: lisa.kleeven@wereldculturen.nl.

 

Pergamonmuseum en vluchtelingen

Foto: Vluchteling-gidsen in Pergamonmuseum (foto: Pergamonmuseum)