Geen categorie, Uitgelicht

Crowdfunding: de waardevolle neveneffecten

Sandra_kleur_2
Gepubliceerd: 17 mei 2017 om 09:48   /   door

Gesprek met museumconsulent Sandra Welters

Sandra Welters was onlangs een jaar in dienst als provinciaal museumconsulent in Limburg. In een gesprek blikken we terug op haar eerste jaar. Na de succesvolle crowdfunding voor het Cuyperhuis, gaan er binnenkort weer twee nieuwe crowdfunding projecten van start. Crowdfunding is de snelste manier om de relaties van je museum met de buitenwereld op te frissen.

In de afgelopen maanden hebben jullie een crowdfunding-project georganiseerd voor het Cuypershuis in Roermond. Hebben jullie het beoogde bedrag van 10.000 euro bijeengehaald?

Ja, tot onze verbazing hebben inmiddels zelfs 18.000 euro opgehaald, een onverwacht succes. We kunnen nu de bijzondere collectie van 800 glasnegatieven digitaliseren. De negatieven bevatten een schat aan informatie over de ateliers van de Roermondse architect en ontwerper Pierre Cuypers. Hij is beroemd geworden doordat hij het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam heeft ontworpen. Dat we het geld hebben opgehaald is mooi, maar de neveneffecten van een crowdfunding-project zijn voor mij nog waardevoller.

Wat waren die waardevolle neveneffecten?

We hebben vooral geleerd van buiten naar binnen te denken. Waarom zouden andere mensen deze collectie belangrijk moeten vinden. Probeer dat maar eens op zo’n manier onder woorden te brengen dat het mensen aanspreekt. Dat lukt je alleen als je een beeld hebt van de mensen die in jouw museum komen. Ga dus in gesprek met je bezoekers. We hebben ze de teksten laten lezen voor de crowdfunding en gevraagd wat ze ervan vonden: “Wat spreekt je wel aan en wat spreekt je niet aan”.

Je had je teksten voor het crowdfunding-project dus al gecheckt bij de doelgroep.

Ja, en dat niet alleen. We wilden de deelnemers ook kleine cadeautjes geven. Bijvoorbeeld als je 25 euro geeft, krijg je op de slotbijeenkomst een deel van de expositie over deze glasnegatieven mee naar huis. Op de expositie stond een enorme fotowand met afbeeldingen van de te restaureren glasnegatieven. Elk vakje van deze ixxi-wand was een afbeelding van een nog te restaureren glasnegatief. De donateurs vonden het prachtig. Ook ik heb mijn afbeelding op een mooi plekje opgehangen.

Jullie hebben de smaak te pakken

We zijn zo enthousiast dat we doorgaan met nieuwe crowdfunding-projecten, bijvoorbeeld voor het Museum Romeinse Katakomben in Valkenburg. Het is een onbekend pareltje. Veel Limburgers weten niet dat ze zo’n bijzonder museum in hun omgeving hebben. Ik ben super-claustrofobisch, maar ik heb het overwonnen en ik ben enorm beloond. De te restaureren fresco’s in deze ondergrondse gangen zijn echt schitterend.

Wat erg leuk is, ook nu krijgen we weer veel gratis ondersteuning. Een bedrijf heeft gratis een film gemaakt. Een fotografe doneert gratis een fotoshoot. Het restauratieatelier geeft een gratis lezing. Als je je enthousiasme weet over te dragen, krijg je echt uit allerlei onverwachte hoeken steun. Maar je moet wel de boer op!

[contentblock id=1 img=gcb.png]

Het klinkt alsof je door crowdfunding een “community” bouwt.

Klopt, omdat je iets moois tracht te bewaren, moet je op pad. Als je echt enthousiast bent, dan kun je ook anderen enthousiasmeren. Je bouwt met je actie aan een nieuw relatienetwerk voor je museum.

Wat heb je zelf van het project geleerd?

Heel veel, ten eerste als persoon. Ik heb ontdekt dat ik en veel van mijn leeftijdsgenoten ons niet voor lange tijd aan iets willen binden. Millenials, de twintigers en begin dertigers, willen geen lid worden van een vriendenvereniging. Maar ze willen zich wel verbinden aan een doel, bijvoorbeeld aan een crowdfunding-project, daar kunnen ze zich in herkennen. Ze herkennen zich helaas veel minder in een algemeen iets als vriendenvereniging

Ten tweede als museumconsulent. Ik heb door het crowdfunding-project veel beter geleerd om me te verplaatsen in de wensen van de ander. Als museumconsulent kom je bij veel musea waar op het gebied van registratie en bewaren nog van alles moet gebeuren. Maar de belangstelling bij deze musea gaat vaak meer uit naar cursussen op het gebied van gastheerschap en social media. Ik besef nu nog beter, dat je moet altijd zorgen dat jij er iets aan hebt, maar dat de persoon die je wat vraagt er ook iets aan moet hebben.

 

Interview: Franklin van der Pols

Sandra Welters (1984) studeerde cultuurwetenschappen en kunstgeschiedenis. Ze is provinciaal museumconsulent in Limburg. Daarvoor was ze vijf jaar zzp’er. Ze heeft onder meer afstotingstrajecten verzorgd voor musea en andere instellingen. (tel: 0475 399 274, email: swelters@hklimburg.nl, website: Huis voorde Kunsten Limburg )

Crowdfundingproject: Breng Cuypers in Beeld . Voor deze crowdfunding-campagne werd samengewerkt met Provincie Limburg, het crowdfundingplatform voordekunst.nl en Douw&Koren crowdfunding agency in Amsterdam

Crowdfundingproject van Museum Romeinse Katakomben  heet “Capella Greca in restauratie”.

Rapport: Crowdfunding voor musea en erfgoed

interview: Franklin van der Pols

Addendum 4 juli 2017 over de campagne van Museum Romeinse Katakomben live:

Beste Franklin,
Een tijdje geleden heb je me geïnterviewd over crowdfunding. Op dit moment is de campagne van Museum Romeinse Katakomben live. Het is een succes! De actuele stand is 62%, waarbij moet opgemerkt worden dat de Provincie Limburg tot 100% aanvult zodra de teller op 70% staat. Nog E.645,- verwijderd van succes dus! Ik merk dat de erfgoedsector steeds enthousiaster wordt over crowdfunden! Uiteindelijk moet je mensen gewoon laten zien hoe leuk het is en wat het je allemaal oplevert aan goodwill en aandacht!

Wat heel bijzonder is, is dat het Mondriaan Fonds deze campagne heeft uitgekozen voor de simuleringsbijdrage. Dat was voor ons een hele leuke verrassing.

Zou ik jou mogen vragen wat aandacht te besteden aan de campagne? Alle informatie staat op de campagnepagina: https://www.voordekunst.nl/projecten/5736-capella-greca-in-restauratie-1
Het filmpje is geheel gesponsord door UPENDI, een Limburgse filmmaker!